Onderzoeksinfrastructuur

Bezoek de verschillende MedTech labs.

Onderzoeksinfrastructuur

In Twente beschikken we over verschillende onderzoeksfaciliteiten voor MedTech innovaties. Van biorobotica tot bionanotechnologie, voor alle richtingen hebben we geschikte onderzoekscentra. Bekijk het volledige aanbod en neem contact op voor samenwerkingen.

  • Mesa+ NanoLab
    Een van de meest geavanceerde laboratoria ter wereld voor onderzoek op nanoschaal. Alles draait hier om stabiliteit, beheersing en veiligheid. Het Mesa+ NanoLab beschikt onder andere over een cleanroom met trillingsarme vloer, een Complex Oxide Materials-systeem, een Transmission Electron Microscope en een Scanning Electron Microscope.
  • BioNanoLab
    Het BioNanoLab is bedoeld voor onderzoek naar cel-analyse, proteïnestructuren en membranen. De apparatuur met microscopische en spectroscopische technieken staat in een geconditioneerde ruimte. Daarnaast is er een zogeheten ML-II-laboratorium met een cel-analysesysteem.

Samenwerken met Mesa+ NanoLab of BioNanoLab? Gerard Roelofs is hoofd van het Mesa+ NanoLab en BioNanoLab. Met hem kun je contact opnemen via g.p.m.roelofs@utwente.nl of 053 – 489 6773.

  • Technical Medical Centre
    Het Technical Medical Centre (TMC) is een centrum voor medische innovatie door middel van onderzoek en onderwijs op het gebied van technologie en geneeskunde. Het TMC beschikt over onder andere een intensive care en operatiekamer met state-of-the-art simulatietechnologie voor trainingen. Daarnaast zijn de faciliteiten geschikt voor het uitvoeren van mensgebonden onderzoeken en het testen van nieuwe medische technologie.

Samenwerken met het TechMed Centre? Je kunt contact opnemen met het secretariaat via ectmsecretariattnw@utwente.nl of 053 – 489 4757 om je interesse voor samenwerkingsmogelijkheden kenbaar te maken.

  • Health & Wellbeing lab
    In ons Health & Wellbeing lab ervaren studenten hoe patiënten kunnen reageren op een medische situatie of behandeling. Ze oefenen in verschillende situaties hoe ze moeten handelen. De simulatiepatiënt is daarbij een goed hulpmiddel. Het operatieleslokaal beschikt over alle medische tools, van een intensive care-bed en hartbewaking tot een anesthesietoestel.

Heb je een opdracht voor ons of wil je samenwerken met het lab? Bel dan met de frontoffice van de Academie Gezondheidszorg (AGZ) op 088 – 019 3525.

  • FabLab
    In onze openbare digitale werkplaats wordt iedereen uitgedaagd om zelf dingen te maken door middel van verschillende computergestuurde prototyping machines zoals 3D printers, lasercutters, 3D scanners,  textielmachines etc. Het openlijk delen van ontwerpen en ideeën wordt aangemoedigd. De focus ligt vooral op het “zelf doen”. We kunnen je helpen en ondersteunen d.m.v. inloopspreekuren, workshops of specifieke cursussen voor het realiseren van jouw project.
  • Nanotechnologie Laboratoria
    De laboratoria zijn verdeeld over een aantal verschillende gespecialiseerde ruimtes. Er is een volledig geïntegreerd celkweeklaboratorium, waar gewerkt kan worden met levende cellen, waaronder kanker en stamcellen, maar ook met verschillende biomoleculen (bv. antilichamen). In het chemisch lab wordt de synthese en karakterisatie van nanodeeltjes uitgevoerd, alsook experimenten op gebied van oppervlaktemodificatie. In het fysisch meetlab staat een uitgebreid assortiment aan elektrische en fysische uitlees- en meetsystemen en zijn er mogelijkheden om gecontroleerd gas- en vloeistofstromen aan te bieden aan de devices. Voor de karakterisering van gemaakte devices en structuren staan een aantal technieken ter beschikking, zoals FTIR, SEM, AFM en Raman spectroscopie. In de cleanroom op de HTF, tenslotte, zijn er mogelijkheden tot het fabriceren, assembleren en testen van verschillende typen sensoren en andere devices.
  • Extended Reality Lab
    In het laboratorium is een breed scala aan apparatuur beschikbaar voor experimenten en het bouwen van prototypes. Dit omvat state-of-the-art virtual en augmented reality-devices, computers, motion capture oplossingen, camera’s, audioapparatuur, et cetera. Naast een technologische hub is het XR-lab ook de plek waar studenten, industrie en onderzoek samenkomen. Via verschillende projecten worden prototypes gebouwd op het gebied van (serious) gaming, simulatie, revalidatie, story-telling, sport, training, demonstrators, et cetera.

Voor industriële partners delen we als een non-profit XR-lab graag onze expertise en middelen. We helpen partners in contact te komen met studenten voor brainstormsessies en het realiseren van prototypes. Ook kunnen we organisaties verbinden met relevante onderzoeksgroepen binnen Saxion. Meer weten over het Saxion XR-lab? Neem contact op met Matthijs van Veen via m.w.vanveen@saxion.nl of bel 06 – 42 71 97 24.

  • Bewegingsanalyse lab
    In het bewegingsanalyse lab kun je de bewegingen van een persoon in drie dimensies met meerdere camera’s en force plates zeer gedetailleerd in kaart brengen. Je kunt daarbij ook de spieractiviteit van meerdere spieren en het energieverbruik meten. Daarnaast zijn er sensoren om ambulante metingen te doen. Het bewegingsanalyse lab helpt je bij onderzoek, interpretatie van signalen, het stellen van diagnoses en het opstellen van behandeladviezen en bij het evalueren van nieuwe behandelmethoden.
  • Elektrofysiologisch lab
    In het elektrofysiologisch lab kun je EMG-(elektromyografie), EEG- (elektro-encefalogram) en ECG-(elektrocardiogram)metingen doen in een statische omgeving. Tevens is het mogelijk multi-array EMGs te gebruiken om de activiteit van specifieke spieren nog nauwkeuriger in kaart te brengen. Daarnaast is het in dit lab mogelijk om ook diverse andere fysiologische parameters te meten.
  • Virtual reality en robotics lab
    In het Virtual Reality en Robotics lab kun je vroege versies van virtual reality en gaming toepassingen en robotica in een gecontroleerde omgeving op functionaliteit testen, zodat deze ook buiten een dergelijke gecontroleerde omgeving goed toegepast kunnen worden.
  • Roessingh Centrum voor Revalidatie: Novalab
    Het Novalab is primair een behandelruimte voor fysio- en ergotherapie, met een sterk dynamisch karakter. Er wordt nadrukkelijk ruimte gegeven aan een wisselende samenstelling van de apparatuur en toepassingen binnen het Novalab. Momenteel worden structureel meerdere behandelgroepen in het Novalab uitgevoerd, met meerdere behandelmomenten per dag. Dit varieert van arm- en handfunctie therapie voor mensen met een beroerte of ander niet-aangeboren hersenletsel, tot instructie van het eHealth oefenportaal voor long-, oncologie- en CVA-patiënten. Daarnaast is het Novalab toegankelijk voor één-op-één oefentherapie door ergo- en fysiotherapeuten voor behandeling van met name arm- en handfunctie en lopen/ balans training bij neurologische aandoeningen.

Wil je samenwerken met Roessingh Research & Development? Neem dan contact op met Leender Schaake via l.schaake@rrd.nl of bel 088-087 5736.

  • LEO-center for service robotics
    Het LEO-Center for Service Robotics ontwikkelt robottechnologie voor de gezondheidszorg. Het gaat om computergestuurde hulpmiddelen die inzetbaar zijn bij operaties, revalidatie en andere vormen van zorgverlening. De toepasbaarheid in de praktijk staat voorop in de test- en ontwikkellaboratoria. LEO is een samenwerkingsverband van kennisinstellingen en marktpartijen.

Samenwerken met het LEO Center? Voor onderzoekssamenwerking met het LEO Center for Service Robotics is het noodzakelijk om onderdeel uit te maken van het consortium.

Contact

Stichting Novel-T
Postbus 217
7500 AE  ENSCHEDE

T: +31 (0)53 483 68 00
communicatie@novelt.com

Privacy en algemene voorwaarden

The Gallery
Hengelosestraat 500
7521 AN ENSCHEDE

Privacy Statement
Cookiebeleid
Algemene voorwaarden

Maak een afspraak

Wij helpen je graag met je vragen over high tech apparatuur en funding. Neem contact met ons op!