13-02-2023

20MED Therapeutics en CEPI gaan thermostabiele vaccinstechnologie doorontwikkelen

20MED Therapeutics en CEPI gaan thermostabiele vaccinstechnologie doorontwikkelen

Enschede, Nederland, en Oslo, Noorwegen – 2 februari 2023

20Med Therapeutics is een leider in non-virale toediening van genetische vaccins met behulp van polymere nanodeeltjes, en CEPI, de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, is een samenwerkingsverband om de ontwikkeling te bevorderen van 20Med’s bioresponsieve polymere nanodeeltjestechnologie, die zou kunnen helpen een einde te maken aan de behoefte aan bevroren opslag van mRNA-vaccins. Op korte termijn zal CEPI tot 850.000 dollar ter beschikking stellen voor de ontwikkeling van een proof-of-concept voor het nanodeeltjesplatform van 20Med in het eerste deel van het project. Ook zal het bedrag gebruikt worden voor preklinische studies om te beoordelen of de technologie mRNA vaccins net zo effectief kan toedienen als de momenteel goedgekeurde technologie die wordt gebruikt voor mRNA-afgifte, bekend als lipide nanodeeltjes.

De behoefte aan bevroren opslag van mRNA-vaccins overwinnen

De bioresponsieve polymere nanodeeltjestechnologie van 20Med is ontworpen om deze uitdaging aan te gaan door het mRNA te beschermen tegen degradatie, waardoor de noodzaak voor bevroren opslag helemaal wegvalt en het mRNA efficiënt in de cellen kan komen. Door het mRNA te binden aan moleculen met een grote keten, bekend als polymeren, wordt het mRNA beschermt tegen afbraak veroorzaakt door hitte of andere spanningen. Zodra het met polymeer omhulde mRNA zijn weg vindt naar de doelcellen, worden de beschermende polymeren selectief afgebroken en blijft alleen het mRNA over.

“Thermostabiliteit is een van de potentiële voordelen die ons gedifferentieerde platform voor de levering van RNA- en DNA-vaccins kan bieden dankzij onze gepatenteerde polymere nanodeeltjes. We kijken ernaar uit om samen te werken met CEPI om dit specifieke kenmerk van ons platform te gebruiken in een gebied met aanzienlijke medische behoeften en om de beperkingen van LNP-gebaseerde levering te helpen overwinnen. De financiële steun van CEPI zal ons vermogen verder versterken om ons vaccinplatform verder te ontwikkelen naar klinische toepassing bij infectieziekten”, aldus Michiel Lodder, Ph.D., CEO van 20Med Therapeutics.

“Gelijkwaardige toegang ondersteunt de missie van CEPI, daarom investeren we in nieuwe vaccintechnologieën die beter bestand zijn tegen blootstelling aan hitte en gemakkelijker kunnen worden opgeslagen en geleverd aan bevolkingsgroepen die mogelijk in regio’s wonen waar netwerken met koudeketens niet zo goed ontwikkeld zijn. ” zegt Anand Ekambaram, Executive Director Manufacturing en Supply Chain. “CEPI heeft een open oproep tot het indienen van voorstellen om de thermostabiliteit van vaccins tegen bekende epidemische en pandemische ziekten te verbeteren, en we moedigen innovatieve bedrijven en wetenschappelijke instellingen aan om zich aan te melden, zodat we samen de toegang kunnen verbeteren in toekomstige wereldwijde vaccinatiecampagnes.”

Zijn project is het tweede dat wordt aangekondigd als onderdeel van CEPI’s oproep tot het indienen van voorstellen van januari 2022, gericht op het verbeteren van de thermostabiliteit van – en daarmee het verbeteren van eerlijke toegang tot – een verscheidenheid aan nieuwe vaccinplatforms. Deze oproep maakt deel uit van het bredere strategische doel van CEPI om innovatieve technologieën in te zetten om de snelheid, schaal en toegang van de ontwikkeling en productie van vaccins te verbeteren als reactie op epidemieën en pandemische dreigingen.

Eerlijke toegang tot vaccins mogelijk maken

CEPI en 20Med zetten zich in om wereldwijde toegang tot de vaccins die ze ontwikkelen mogelijk te maken. Onder de voorwaarden van de financieringsovereenkomst heeft 20Med zich gecommitteerd aan het bereiken van eerlijke toegang tot de resultaten van dit project, inclusief het verzekeren van de bevoorrading van lage- en middeninkomenslanden (LMIC’s), de productie van vaccinvolumes die nodig zijn om te voldoen aan de behoeften van de volksgezondheid, met betaalbare prijzen en de mogelijke technologieoverdracht naar LMIC-fabrikanten in overeenstemming met CEPI’s Equitable Access Policy.

Over 20Med Therapeutics

20Med Therapeutics is een Nederlands biotechnologiebedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van profylactische en therapeutische vaccins. Op basis van zijn gepatenteerde bioresponsieve polymeer-nanodeeltjestechnologie bouwt 20Med aan een niet-viraal toedieningsplatform voor de snelle ontwikkeling van op RNA en DNA gebaseerde vaccins, met toepassingen bij infectieziekten en kanker. Ga voor meer informatie naar hun website.

Over CEPI

CEPI is een innovatief partnerschap tussen publieke, private, filantropische en maatschappelijke organisaties, gelanceerd in 2017, om vaccins tegen toekomstige epidemieën te ontwikkelen. Haar missie is om de ontwikkeling van vaccins en andere biologische tegenmaatregelen tegen epidemische en pandemische dreigingen te versnellen, zodat ze toegankelijk zijn voor alle mensen in nood.

Voorafgaand aan COVID-19 was het werk van CEPI gericht op de ontwikkeling van vaccins tegen het Ebola-virus, het Lassa-virus, het Middle East Respiratory Syndrome-coronavirus, het Nipah-virus, het Rift Valley Fever-virus en het Chikungunya-virus – het heeft meer dan 20 kandidaat-vaccins tegen deze ziekteverwekkers in ontwikkeling. CEPI heeft ook geïnvesteerd in nieuwe platformtechnologieën voor snelle ontwikkeling van vaccins tegen onbekende ziekteverwekkers (ziekte X).

CEPI heeft een centrale rol gespeeld in de wereldwijde reactie op COVID-19, door de ontwikkeling van ’s werelds grootste portfolio van vaccins tegen SARS-CoV-2 en zijn varianten te ondersteunen, met de nadruk op snelheid, schaal en toegang, en co-leidend COVAX, het wereldwijde initiatief om eerlijke en billijke toegang tot COVID-19-vaccins te bieden. CEPI is ook ’s werelds grootste financier van R&D voor algemeen beschermende coronavirusvaccins die bescherming zouden kunnen bieden tegen toekomstige varianten van COVID-19 en tegen andere coronavirussen met epidemisch en pandemisch potentieel. Lees het plan hier.

Contact

Stichting Novel-T
Postbus 217
7500 AE  ENSCHEDE

T: +31 (0)53 483 68 00
communicatie@novelt.com

Privacy en algemene voorwaarden

The Gallery
Hengelosestraat 500
7521 AN ENSCHEDE

Privacy Statement
Cookiebeleid
Algemene voorwaarden

Maak een afspraak

Wij helpen je graag met je vragen over high tech apparatuur en funding. Neem contact met ons op!