28-09-2020

Twente vraagt Rijk om mee te investeren in doorontwikkeling MedTech Twente

Twente vraagt Rijk om mee te investeren in doorontwikkeling MedTech Twente

De COVID-19-crisis heeft aangetoond dat het belangrijk is dat Nederland zijn eigen medische supply chain heeft. Ook moeten innovaties snel ontwikkeld en vermarkt kunnen worden. Het Twentse MedTech cluster heeft op deze punten in de crisis zijn waarde en potentie bewezen. En is klaar om de volgende groeispurt te maken. Gedeputeerde Eddy van Hijum bood vandaag samen met Jaap Beernink, CEO van Novel-T, de Investeringsagenda MedTech Twente aan. Ook ontving staatssecretaris Mona Keijzer uit handen van Wendy de Jong, algemeen directeur Oost NL, een verzoek vanuit meerdere innovatiecampussen uit het land voor een versnellingsfonds voor de bouw van labruimten.

 

De regionale partners nodigen het Rijk uit om mee te investeren in de ontwikkeling van het MedTech cluster Twente. Met deze investering komt een betere, betaalbare gezondheidszorg dichterbij, evenals de versnelde introductie van nieuwe zorginnovaties, een sterke economische regio, werkgelegenheid op alle niveaus, groei van bedrijven en behoud van talent.

Kapitaal, faciliteiten en ontwikkelkracht
Jaap Beernink: “Om de regionale en nationale ambities te realiseren, hebben we kapitaal, faciliteiten en ontwikkelkracht nodig voor de eerste groeifase van startups. Groeibedrijven op het gebied van bio-nano technologie hebben specifieke labfaciliteiten nodig om hun innovaties te ontwikkelen. Maar deze zijn erg kostbaar en bij de kennisinstellingen zijn deze inmiddels ook maximaal bezet.”

Remke Burie, zakelijk directeur van het TechMed Centre van de Universiteit Twente, beaamt dit: “Het TechMed Centre is uitgerust met de modernste infrastructuur. Denk aan onderzoekslaboratoria, preklinische proeftuinen en gesimuleerde ziekenhuisomgevingen. Die faciliteiten zijn essentieel voor het snel testen van innovaties tijdens COVID-19. Naast extra capaciteit voor medische labs is er behoefte aan implementatiekracht. Het naar de markt brengen van innovatieve ideeën en het doorgroeien daarvan, vraagt om kapitaal en goede begeleiding. Een Proof-of-Concept financiering en intensieve samenwerking met ons medische netwerk is broodnodig om ondernemers de ruimte te geven te toetsen op haalbaarheid en marktpotentieel.”

Remke Burie gaf Mona Keijzer een rondleiding door het nieuwe Techmed Centre

 

‘Creëer de randvoorwaarden om te excelleren’
Onderzoekers en ondernemers bevestigen de noodzaak van de gevraagde investeringen. Ronny van ’t Oever, directeur Micronit: “Het ontwikkelen van een medische oplossing is complex. Als ondernemer wil je dan dat de randvoorwaarden voor ontwikkeling optimaal zijn. Je stopt je kapitaal liever in productontwikkeling en marktintroductie, dan in het aanschaffen van kostbare medische faciliteiten. Daarnaast is het van essentieel belang dat je een ondernemende omgeving creëert, met flexibele labfaciliteiten, de juiste financiering en ondernemende coaches. Zo zorg je samen voor de nodige regionale medische supply chain.” Ook Albert van den Berg, professor aan Universiteit Twente en vanuit zijn rol bij MESA+ voorzitter van NanoNextNL en Nano4Society, staat te springen om extra ontwikkelkracht: “De regio Twente heeft een uitstekende reputatie op zowel Nanotech als MedTech, waaruit reeds een groot aantal succesvolle spin-offs en scale-ups is ontstaan. Op het snijvlak van de topinstituten TechMed Centre en MESA+ zijn vervolginvesteringen in de regionale infrastructuur voor bionanotechnologie van essentieel belang om sneller te kunnen groeien en het verschil te maken voor patiënten.”

 

Mona Keijzer sprak met verschillende MedTech-bedrijven, waaronder Demcon op Kennispark Twente

Eddy van Hijum, gedeputeerde economie van de provincie Overijssel: “Door het MedTech-cluster in Twente verder te ontwikkelen, creëren we nieuwe, hoogwaardige werkgelegenheid in Twente, met een spin-off voor andere delen van Overijssel. Medische technologie is een sleuteltechniek. Jaren van investeren en plannen maken hebben geresulteerd in een bruisend ecosysteem hier in Twente, dat we graag willen door ontwikkelen. Het zou mooi zijn als de staatssecretaris deze kracht van Oost-Nederland herkent, en meedoet.”

Staatssecretaris Mona Keijzer was zeer onder de indruk van de verschillende Twentse MedTech-bedrijven en hun oplossingen voor de gezondheidszorg. Ook benadrukte ze dat we voor oplossingen in de medische sector minder afhankelijk willen worden van het buitenland. Het doorbouwen van een sterk MedTech-cluster past daar dus in. De komende maanden wordt met haar ministerie verder gesproken over de verdere uitwerking van het gepresenteerde MedTech-plan.

Het totale investeringsvolume van de investeringsagenda voor MedTech Twente is EUR 26,25 miljoen. Daarvan beogen regionale stakeholders EUR 17,5 miljoen te investeren. Twente vraagt het Rijk een investering van EUR 8,75 miljoen. Lees meer over de investeringsagenda in deze brochure.

Contact

Stichting Novel-T
Postbus 217
7500 AE  ENSCHEDE

T: +31 (0)53 483 68 00
communicatie@novelt.com

Privacy en algemene voorwaarden

The Gallery
Hengelosestraat 500
7521 AN ENSCHEDE

Privacy Statement
Cookiebeleid
Algemene voorwaarden

Maak een afspraak

Wij helpen je graag met je vragen over high tech apparatuur en funding. Neem contact met ons op!