01-07-2020

Technisch Geneeskundige heeft behandelbevoegdheid

Technisch Geneeskundige heeft behandelbevoegdheid

Vanaf vandaag – 1 juli 2020 – is het definitief: De Technisch Geneeskundige, wettelijk bekend als Klinisch Technoloog (KT), staat als zorgprofessional in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG) en verkrijgt daarmee een zelfstandige behandelbevoegdheid. Opleidingsdirecteur Heleen Miedema: “Het is nog niet eerder vertoond in de medische wereld dat studenten opgeleid aan een technische universiteit een positie krijgen in de individuele patiëntenzorg.”

TG IN DE WET BIG

De Technisch Geneeskundige is nu een officieel geregistreerd zorgverlener. De Technisch Geneeskundige heeft een eigen kennisdomein, met een eigenstandige deskundigheid en verantwoordelijkheid binnen het behandelteam. Binnen dat domein mag de TG’er nu ook zelfstandig medische handelingen verrichten, zoals bijvoorbeeld: heelkundige handelingen; katheterisaties; injecties; puncties; en handelingen met ioniserende straling. Tevens voert de Technisch Geneeskundige een poortfunctie uit en is daarmee bevoegd tot het registeren en declareren van zorgactiviteiten.

Het deskundigheidsgebied van de klinisch technoloog is als volgt omschreven in de wet BIG:

“Tot het gebied van deskundigheid van de klinisch technoloog wordt gerekend het optimaliseren van bestaande technisch medische handelingen alsmede het ontwerpen en ontwikkelen van nieuwe diagnostische methoden en therapieën met behulp van technologie én het verrichten van complexe technisch medische handelingen binnen het technisch medische deelgebied van de geneeskunst waarin de klinisch technoloog is opgeleid”

ACHTERGROND TECHNISCHE GENEESKUNDE

In 2003 is de opleiding Technische Geneeskunde gestart aan de Universiteit Twente om zorgprofessionals op te leiden die het steeds groter wordende gat tussen de technologische innovatie en de geneeskunde kunnen overbruggen. Een vijf jaar durende evaluatie uitgevoerd door het Maastricht UMC+ in opdracht van het ministerie van VWS heeft in 2019 de meerwaarde van deze zorgprofessional in de individuele patiëntenzorg aangetoond.

De unieke zesjarige opleiding is ontworpen door Heleen Miedema (opleidingsdirecteur UT) en Peter Vooijs (medisch hoogleraar) en is uitgegroeid tot een populaire opleiding aan de Universiteit Twente, Technisch Medisch Centrum. Voor meer informatie zie de website van de Nederlandse Vereniging voor Technische Geneeskunde.

Lees hier het volledige nieuwsbericht op de website van Universiteit Twente

Contact

Stichting Novel-T
Postbus 217
7500 AE  ENSCHEDE

T: +31 (0)53 483 68 00
communicatie@novelt.com

Privacy en algemene voorwaarden

The Gallery
Hengelosestraat 500
7521 AN ENSCHEDE

Privacy Statement
Cookiebeleid
Algemene voorwaarden

Maak een afspraak

Wij helpen je graag met je vragen over high tech apparatuur en funding. Neem contact met ons op!