Diabetes-app

Diabetes-app
Tijdens mijn promotieonderzoek naar revalidatie van mensen rugklachten zag ik dat velen terugvielen zodra de professionele zorg ophield. Eén van mijn doelen is daarom om behandelmogelijkheden bij de patiënt te brengen in plaats van andersom.
Prof. Dr. Miriam Vollenbroek-Hutten
Hoogleraar Technology-Supported Cognitive Training, UT

APP VOOR DIABETICI

In Nederland hebben ruim een miljoen mensen diabetes, waarvan 90% type 2. Elk jaar komen er 1.200 patiënten bij. Om gezond te blijven moeten deze mensen er continu alert op zijn dat hun bloedsuikerspiegel laag en stabiel is, dat hun dieet niet te veel suikers bevat en dat ze voldoende beweging krijgen. Met ‘Diameter’, een slimme app die de UT in samenwerking met Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) ontwikkelt, wordt dat een stuk simpeler – in veel gevallen zelfs met mínder medicijnen.

‘DIAMETER’, DE SLIMME BUDDY VAN TYPE 2 DIABETICI

Je gezondheid in de gaten houden als je diabetes type 2 hebt is een hele klus. Om te beginnen moet je continu je bloedsuikerspiegel, of glucosewaarden, bijhouden: hoe lager en stabieler de glucosewaarden, des te geringer zijn de gezondheidsrisico’s. Die variëren van krachtverlies en gevoelloosheid tot orgaanschade en (slag)adervernauwing, met als mogelijk gevolg trombose of beroerte. Gezond eten en bewegen, eventueel in combinatie met tabletten of insuline, helpen je je ‘suikers’ op een gezond niveau te houden. Lastig punt: de optimale mix verschilt per patiënt en per situatie.

GEPERSONALISEERDE COACHING

Met de ‘Diameter’, een nieuw hulpsysteem voor diabetes 2-patiënten, wordt dat anders. Het systeem combineert verschillende instrumenten: een minuscule naald in de bovenarm van de patiënt die ononderbroken de bloedwaarden meet, een fitness tracker die zijn beweging bijhoudt en een programmaatje waarin hij zijn eetgedrag kan registreren. Een app brengt alle data bij elkaar om op basis van motivatietheorieën uit de psychologie gepersonaliseerde coaching te kunnen geven. UT-wetenschapper Miriam Vollenbroek: ‘De motivatie is een belangrijk aspect. We willen dat gebruikers de app ervaren als een buddy, dat ze blij worden van de adviezen en dus gemotiveerd aan de slag gaan. Daarnaast kan de behandelend arts de data inzien en zo de gezondheidsstatus van de patiënt volgen, zodat technologie en menselijke aandacht samengaan. Het resultaat: meer zelfregie en motivatie, mogelijk minder medicijnen en – het belangrijkste – een verbeterde gezondheid.’

Contact

Stichting Novel-T
Postbus 217
7500 AE  ENSCHEDE

T: +31 (0)53 483 68 00
communicatie@novelt.com

Privacy en algemene voorwaarden

The Gallery
Hengelosestraat 500
7521 AN ENSCHEDE

Privacy Statement
Cookiebeleid
Algemene voorwaarden

Maak een afspraak

Wij helpen je graag met je vragen over high tech apparatuur en funding. Neem contact met ons op!