De methode van Locsense brengt een hoop voordelen mee ten opzichte van de traditionele manier om cellen uit te lezen. Susan vertelt: “Wij gebruiken een elektrische methode. Het voordeel daarvan is dat de sample niet onder de microscoop hoeft, wat nu vaak gebeurt. Daarmee haal je de sample dus uit de gecontroleerde omgeving, waardoor het een vertekend beeld geeft. Je kunt met die methode niet tussentijds scannen. Met onze technologie kun je veel reproduceerbaarder meten wat de kwaliteit van de cellen is. Dat bespaart ontzettend veel tijd, is niet destructief voor je sample waardoor je het kunt volgen over de tijd, en het voorkomt kruisbesmetting omdat je het aantal menselijke handelingen vermindert. Deze techniek kan voor veel celtypes worden toegepast, waaronder huid, long en darmcellen. Het mooie is bovendien dat je de cellen in de incubator kunt laten staan, waardoor de omgeving altijd constant en gecontroleerd is. Je metingen zijn daardoor dus veel nauwkeuriger.”
Sterk MedTech Ecosysteem
Susan wist al vroeg dat ze wilde ondernemen. Ze vertelt: “Wanneer je wilt ondernemen, vind je daarvoor een weg. Tijdens mijn promotieonderzoek aan de Universiteit Twente sprak ik de ambitie uit om te ondernemen, mede naar aanleiding van het winnen van de Marina van Dammebeurs. Door in gesprek te gaan met onder andere mijn promotor is dit zo op m’n pad gekomen. Het helpt dus om uit te spreken wat je wil. Als je je ideeën bespreekt, weten mensen wat je wil en kunnen ze je verder helpen. Daarom vind ik het ook zo fijn om in Twente te zitten. Zo zitten wij in een gebouw van Demcon, hebben we korte lijntjes met de universiteit, het TechMed Centre, en andere innovatieve bedrijven. Dat helpt ons om door te groeien tot een gezond bedrijf met een uitgebreid productportfolio voor onder andere de voedingsmiddelenindustrie en de farmacie.”
Gepersonaliseerde behandelmethodes
Locsense is goed op weg om die visie te realiseren. Susan: “We hebben nu meerdere versies van ons product gelanceerd, en mooie projecten binnengehaald. Daarnaast zien we veel interesse vanuit de markt wat geresulteerd heeft in een flinke installbase. Wat we nu hebben is hartstikke mooi, dus dat wil ik uitbouwen met een divers en getalenteerd team. Wanneer ons bedrijf groeit, kunnen we ervoor zorgen dat we ziektemechanismen beter kunnen begrijpen, waardoor we betere behandelmethodes kunnen ontwikkelen. Op de hele lange termijn worden gepersonaliseerde behandelingen zelfs mogelijk. Dat zou enorm veel impact hebben op de medische wereld. Daarom werken we ook veel samen met academische ziekenhuizen, om die ontwikkeling te versnellen. Sowieso neemt de in vitro sector enorm toe omdat men af wil van dierproeven. Er is dus veel potentie, dat maakt het interessant om aan te werken.”