LipoCoat

LipoCoat
“Onze grootste uitdaging bij de start? Ons product bepalen. Want een innovatieve technologie is nog geen product. Samen met business developers stippelde ik een roadmap uit met focus op het verbeteren van zorg en veiligheid van patiënten. Onze eerste toepassing ligt begin 2020 in de winkel: contactlenzen met een innovatieve biocoating voor extra comfort en veiligheid.”
Jasper van Weerd
CEO LipoCoat

OPENSTAAN VOOR ADVIES

De eerste stap naar het ontwikkelen van een product was het aanvragen van octrooi in 2012. “Roy Kolkman, Manager Knowledge en Technology Transfer van Novel-T, adviseerde me hierbij. Hij wees me op de kansen, begeleidde het schrijven van de patent aanvraag en indiening. Vanaf dat moment ga je voor valorisatie van je technologie, waarbij je bewuster wordt wat wel en wat niet gepubliceerd kan worden”, legt Jasper uit. Adviseur en ondernemer Alain le Loux van het Novel-T business development team ondersteunde Jasper bij het opzetten van zijn bedrijf. “Een goede match, want samen met de business developer vanuit subsidieverstrekker NanoNextNL is hij nog steeds betrokken bij LipoCoat.”

CONTACTLENZEN MET MEER COMFORT

“We kozen voor een relatief eenvoudig product om mee te starten, zodat we snel de markt op kunnen en zo kunnen leren en uitbreiden.” Die eerste toepassing is een coating voor contactlenzen die zorgt voor minder vervuiling, goede bevochtiging en lagere wrijving. “De productontwikkeling is inmiddels afgerond en samen met een fabrikant werken we aan de goedkeuring om ze op de markt te brengen. We verwachten dat consumenten de eerste lenzen begin 2020 kunnen dragen.” Jasper en zijn team werken tegelijkertijd aan de volgende toepassing van de technologie: een coating voor medische hulpmiddelen, zoals een katheter of prothese. “Daarmee voorkomen we dat bacteriën hechten aan medische producten en trachten we de kans te verlagen dat een patiënt een ernstige infectie oploopt.”

ROADMAP

Jasper weet precies waar hij over vijf jaar wil staan. “Dan vind je onze coating wereldwijd op contactlenzen, is het LipoCoat-katheter product klaar voor marktintroductie en ontwikkelen we prototypen voor industriële toepassingen van onze coating. Bijvoorbeeld in de waterzuivering, zuivelproductie en wellicht op scheepsrompen. Volop technische uitdagingen dus. Tegelijk zoeken we investeerders, zodat we in kort tijdsbestek ons concurrentievoordeel behouden en kunnen doorgroeien.”

TWIJFELS OVER HAALBAARHEID? DOE MEE AAN EARLY BUSINESS DEVELOPMENT BOOTCAMP

Jasper van Weerd tipt andere onderzoekers: “Ook een klein stukje van je onderzoek kan interessant zijn voor valorisatie. En het verkennen van de commerciële kansen, hoeft niet belemmerend te zijn voor je onderzoek. Het kan juist goed samen gaan. In de Early Business Development cursus komen al deze aspecten aan bod. Ik leerde ontzettend veel over ondernemerschap en valorisatie, kreeg tools aangereikt en werd goed gecoacht.”

Contact

Stichting Novel-T
Postbus 217
7500 AE  ENSCHEDE

T: +31 (0)53 483 68 00
communicatie@novelt.com

Privacy en algemene voorwaarden

The Gallery
Hengelosestraat 500
7521 AN ENSCHEDE

Privacy Statement
Cookiebeleid
Algemene voorwaarden

Maak een afspraak

Wij helpen je graag met je vragen over high tech apparatuur en funding. Neem contact met ons op!